BEACON – Bridging European and Local Climate Action
Durata proiectului: Aprilie 2018 – Martie 2021
”Bunule om de pe acest Pământ
Ecologist fii și fă un legământ
Albastru, verde, galben, tu să păstrezi
Culorile mediului să venerezi
Ocrotește natura din jurul tău
Noi salvăm Pământul de la rău!”
Prof. Mariana Bicoiu și Atelierul „Adolescenții și tradițiile”!
Activități desfășurate în cadrul proiectului:
:: 27.01.2020
În data de 27.01.2020 s-a realizat diseminarea activităților proiectului. Școala noastră a avut ca invitat special pe Dl. Constantin Toma, primarul municipiului Buzău și pe Dl. Ștefan Oprea, responsabilul desemnat din partea primăriei. A fost prezentată forma proiectului implementată în Germania dar și activitățile desfășurate în cadrul proiectului.
:: 05.12.2019
În data de 05.12.2019, elevii claselor a VI-a A, B, C, D au realizat postere de ziua internațională a solului.
:: 11.11.2019
La școala noastră au sosit în vizită partenerii din cadrul proiectului BEACON, de la școala Grundschule Finow din Eberswalde Germania, în perioada 11-13 noiembrie 2019. În cadrul celor 2 zile s-au realizat o serie de activități: excursie la Vulcanii Noroioși, turul Școlii, workschop cu Atelierul ”Adolescenții și tradițiile”, lecție cu tema, amprenta de carbon și energie verde, energie regenerabilă, hidrocentrale, asistare la secvențe din lecțiile claselor Pregatitoare D, B, clasa a IV-a A, B.
:: 05.06.2019
În data de 05.06.2019, am desfășurat activități de ziua mediului în cadrul proiectului BEACON. Elevii clasei a V-a C au înființat grădina de legume din curtea școlii, iar a VI-a B, au realizat un colaj din dopuri de plastic cu sloganul, ”să reciclăm, să reutilizăm”.
Resurse umane: Prof. Bicoiu Mariana, Prof. Ivan Iuliana, Prof. Stanciu Stefana; Prof. Urmuzache Marinela, elevi clasa a VI-a A, B, C, D;
:: 22.03.2019
În data de 22.03.2019, la nivel internațional are loc mișcarea #waterday. În cadrul proiectului BEACON, Școala Gimnazială nr. 7, Buzău și ASOCIAȚIA ENVIRON, au protestat împotriva cauzelor care generează poluarea apei.
Elevii au realizat postere cu slogan privind poluarea apei.
Resurse umane: Prof. Bicoiu Mariana, Prof. Ivan Iuliana, Prof. Stanciu Stefana; Prof. Urmuzache Marilena, elevi clasa a VI-a A, B, C, D;
:: 15.03.2019
- În data de 15.03.2019, la nivel internațional are loc mișcarea #FridaysForFuture. În cadrul proiectului BEACON, Școala Gimnazială Nr. 7 Buzău și ASOCIAȚIA ENVIRON, au protestat împotriva cauzelor care generează schimbările climatice.
- Elevii au avut de făcut grafică/postere/bannere cu slogane privind schimbările climatice sau direct legate de mișcarea Fridays for Future’s (de ex. #Fridaysforfuture, #Climatestrike, #FFF).
- La activitate au participat: Prof. Bicoiu Mariana, Prof. Ivan Iuliana, Prof. Stanciu Stefana, Prof. Urmuzache Marilena și elevii claselor a VI-a A, B, C, D, V-A;
Elevii au fost receptivi, creativi și au realizat un număr de 17 postere/benere. Obiectivele au fost atinse cu succes de către elevi.
Mediatizarea activității pe rețelele de socializare cu indicația #Fridaysforfuture, #Climatestrike, #FFF, #BEACON, #EUKI, #EUKI_Climate, grupuri pe facebook, pe grupul Fii creativ la ora de Tehno, la panoul disciplinei și pe site-ul școlii, https://www.scoalagimnaziala7buzau.ro/beacon-2018-2021/.
Tarile din proiect in care sunt implicate scoli: Bulgaria, Cehia, Romania, Germania
Tarile implicate in proiect: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Romania
Profesor coordonator: prof. Mariana Bicoiu
Grup țintă: elevii claselor a VI-a
Proiectul Bridging European and Local Climate Action (BEACON), finanțat prin Inițiativa europeană pentru climă (EUKI) a Ministerului Federal al Mediului din Germania (BMU), urmărește să sprijine municipalitățile din România interesate de dezvoltarea unor comunități cu emisii scăzute de carbon, adaptarea la schimbările climatice și creșterea expertizei prin schimburi de experiență la nivel European.
Care sunt avantajele înscrierii în proiect pentru școala și municipalitatea mea?
- Oportunități de integrare într-o rețea internaționala, schimb de experiența și de cunoștințe cu școlile partenere din Germania.
- Concepte educaționale traduse și adaptate la specificul fiecărei unități de învățământ pe baza analizei curriculum-ului școlar național și a celei la decizia școlii.
- Transfer de cunoștințe și know-how în ceea ce privește normele și măsurile de economisire a energiei, care au drept rezultat schimbări de comportament pe termen lung. Participarea la ateliere regionale, în care grupuri mici de participanți explorează subiecte specifice legate de problematica combaterii schimbărilor climatice și de dezvoltarea locală.
- Implementarea unor acțiuni specific privind combaterea efectelor schimbărilor climatic și eficienta energetic în școala dvs.
- Îmbunătățirea condițiilor de predare prin obținerea unor temperaturi adecvate în sala de curs, o mai bună calitatea aerului și o iluminare confortabilă.
- Accesul la materiale educaționale și didactice personalizate, cum ar fi foi de lucru, șabloane, metode de predare și resurse pedagogice, precum și informații privind schimbările climatice si eficienta energetica.
- Economie de energie de la 5 la 15% prin modificarea comportamentului utilizatorilor (elevilor).
- Implementarea monitorizării consumului de energie.
- Municipalitățile și școlile sunt încurajate să adopte sau sa dezvolte modele de aplicare și recompensare financiara, o parte din economiile financiare făcute datorita reducerii consumului de energie pot rămâne în școală pentru impulsionarea pe mai departe a reducerii consumului de energie sau pot fi folosite pentru scopuri comunitare.
- Alocarea economiilor financiare realizate pentru utilizarea lor în folosul comunității, prin intermediul unui proces democratic și colectiv care include atât autoritatea locala cât și reprezentanții unităților de învățământ și elevii.