SOARELE – PRIETEN SAU DUSMAN?

RECOMANDARI PENTRU PERIOADA CANICULEI

10-14.07.2023

 

  1. Trebuie să folosim creme pentru protecție solară zi de zi (e bine ca factorul de protecție să fie recomandat de medic), nu doar atunci când suntem la plajă, pentru că soarele puternic ne poate afecta chiar și atunci când mergem pe stradă, suntem în stația de autobuz sau ne plimbăm prin parc.

 

  1. Și ochii au nevoie de protecție. Ochelarii de soare trebuie să aibă lentile care protejează ochii de razele UV și să fie purtati corespunzator, pentru a protea globul ocular. Globul ocular are un sistem propriu de adaptare la lumină și întuneric, pupilele se dilată când este lumină scăzută, pentru a lăsa o cantitate mai mare de lumină să ajungă la ochi, iar când lumina este puternică, pupila se contractă, pentru a proteja retina de lumina în exces. Acest reflex de adaptare este involuntar și ne ajută să ne adaptăm natural la schimbările de lumină din fiecare zi, dar în cazul în care lumina este puternică, ochelarii de soare protejează ochiul împotriva razelor ultraviolete de care organismul nostru are nevoie. De aceea lentilele trebuie să aibă protecție UV.

      

  1. E importantă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10.00-17.00 și se recomandă folosirea cremelor cu protecție mare UV (peste 50 SPF).

 

  1. Spray-urile pentru o bronzare accelerată, uleiul de masline pe tot corpul – trucuri la care recurg unii oameni în încercarea de a se bronza cât mai repede – pot fi periculoase, iar expunerea îndelungată la ultraviolete poate duce chiar la apariția cancerului de piele, indiferent de vârstă. Persoanele care au suferit arsuri solare severe înainte de vârsta de 18 ani au un risc cu 18% mai mare de a avea o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate, de aceea se recomandă un control dermatologic cel puțin o dată pe an.

 

  1. „Reguli de aur” pe timp de caniculă: purtarea de haine lejere, din fibră naturală, cu mânecă lungă, capul acoperit cu pălărie, folosirea ochelarilor de soare cu protecție UV, hidratarea corespunzătoare și, nu în ultimul rând, respectarea cu strictețe a normelor de igienă personală și colectivă, pentru a evita îmbolnăvirile specifice perioadei caniculare. Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului, indiferent de vârstă. Există riscul unei deshidratări severe, a agravării unei boli cronice sau a declanşării unui unui atac de căldură. La temperaturi înalte (de peste 32ºC) se produce o creştere a transpiraţiei, care are rol în reglarea termică şi care împiedică supraîncălzirea corpului. Pe lângă apă, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine și astfel apar consecinţe negative în buna desfăşurare a proceselor fiziologice. De aceea, hidratarea corecta si remineralizarea (cu săruri de rehidratare orală) reprezintă una dintre solutiile pentru evitarea efectelor adverse.

 

  1. Recomandări generale pentru perioadele de caniculă:

 

  • Beți zilnic, fără să așteptați să vă fie sete, cel putin 2 litri de apă și/sau ceai (ușor sau deloc îndulcit), evitând alcoolul și băuturile carbogazoase.
  • Dacă transpirați mult, adăugați săruri de rehidratare orală.
  • Evitați să ieșiți afară în orele cele mai fierbinți și stați în camere răcoroase (puteți apela la un ventilator sau aer condiționat ca să răciți atmosfera – atenție pentru cei cu sensibilități la nivel respirator).
  • Țineți obloanele închise ziua și deschise noaptea.
  • Dacă ieșirea în timpul zilei nu poate fi evitată (încercați să ieșiti, totuși, fie dimineața devreme, fie seara), căutați să mergeți prin zonele umbrite, purtați îmbrăcăminte lejeră, deschisă la culoare, din fibre naturale, protejați-vă capul cu pălării, șepci, batic sau umbrelă, folosiți ochelari de soare; asigurați-vă că aveți apă la îndemână tot timpul. Folosiți cremă de protecție solară cu factor mare de protecție (aplicată înainte de a ieși din casă, pe zonele de piele expuse razelor soarelui).
  • Evitați, pe cât posibil, locurile aglomerate, neventilate.
  • Răciți-vă și umeziți-vă corpul (cel puțin fața și antebrațele) de mai multe ori pe zi; faceți dușuri sau băi cu apă călduță, fără a vă usca.
  • Consumați fructe și legume crude, evitați alimentele ușor perisabile, grăsimile, dulciurile, cofeina.
  • Evitați activitățile în exterior care necesită consum sporit de energie (de exemplu, sport intens).
  • Evitați manipularea substanțelor poluante.
  • Aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi legătura cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
  • Persoanele în vârstă și cele care au afecţiuni cronice (cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, endocrine, psihice) trebuie să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice în perioadele de caniculă
  • Angajatorii trebuie să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există ventilație, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice.

BENEFICII ALE EXPUNERII LA SOARE:

  1. Soarele curata pielea.
  2. Razele soarelui au efect imunitar. Expunerea la soare creste imunitatea.
  3. Expunerea la soare favorizeaza sinteza de vitamina D, un puternic factor anti-inflamator, previne bolile cornice care au la baza inflamatia.
  4. Ajuta oasele, muschii, previne osteoporoza si rahitismul. si da corpului rezistenta in fata bolilor.
  5. Expunerea la soare da o stare de bine, stimuleaza nivelul de serotonina si reduce nivelul de stres. Baile de soare reduc depresia.
  6. Creste speranta de viata.
  7. Amelioreaza acneea.
  8. Diminueaza manifestarile cutanate ale psoriazisului.
  9. Scade riscul de cancere si de boli degenerative.
  10. Dezvoltarea armonioasa minte-corp.